7 chyb v uspořádání pohovky

7 chyb v uspořádání pohovky

Pohovka je jedním z nejdůležitějších kusů nábytku 

kam ji umístíte, je pro funkci vašeho obývacího pokoje zásadní. Přemýšlejte nad nejlepším způsobem, jak ji uspořádat.

Zde jsou jednoduché tipy, jakým chybám se při návrhu uspořádání sedačky vyhnout: 

7 chyb v uspořádání pohovky

Nezměříte si správně prostor:

jednou z nejviditelnějších, ale nejčastějších chyb, kterých se při zařizování pohovky dopouštíme, je nezohlednění rozměrů pohovky a obývacího pokoje. 

Měření je v této fázi důležité: pohovka, která je příliš malá, způsobí, že místnost bude působit nedokončeně a nebude poskytovat dostatek místa k sezení. Výběr příliš velké pohovky zaplní prostor a místnost bude působit klaustrofobicky. 

Nepromyslíte důkladně účel:

obývací pokoje a sedačky jsou zásadním místem pro relaxaci po dlouhém dni v práci, ale mohou být také místy, kde se bavíme a vítáme naše přátele a rodinu. Výběr typu sedací soupravy a její uspořádání pro oba účely, nebo jen pro jeden z nich, pomůže k dokonalému uspořádání vaší pohovky. Je důležité zvážit, jak budete místnost používat.

Pokud bude útulně rodinná:

pak je zřejmé, že pohovka bude směřovat k televizi nebo krbu. Výběr nadrozměrné pohovky bude v tomto typu prostoru dobrou volbou, protože poskytne velmi pohodlné místo pro setkání celé rodiny

Pokud se jedná spíše o formální pokoj:

pak umístění dvou pohovek, které jsou proti sobě, je skvělý způsob, jak povzbudit konverzaci a zároveň vytvořit pohodlný prostor, který si můžete po večeři užít s přáteli

Nezohledníte centrální bod:

zvažte, která část obývacího pokoje je vaším ústředním bodem, než si pořídíte pohovku. Centrální bod, ať už jde o televizi, krb, krásný výhled nebo jinou pohovku, bude klíčem k umístění. Uspořádání pomáhá nastolit přirozený tok a vytváří pocit rovnováhy v prostoru.

7 chyb v uspořádání pohovky
7 chyb v uspořádání pohovky

Zapomínáte vytvořit prostor pro volný průchod:

zvažte způsob pohybu lidí, kteří vcházejí a vycházejí z místnosti. Pokud tato cesta vede mezi pohovkou a televizí, nemusí to být nejlepší uspořádání. Místo toho umístěte pohovku zády k průchodu a vytvořte přirozené oddělení od sedací části. Základem je snadný pohyb po místnosti, aniž byste naráželi do jiných lidí, nábytku nebo předmětů.

Nepřemýšlíte o velikosti nebo poloze: 

Pokud máte malý pokoj:

pak by měla být pohovka zády ke zdi. Můžete pohovku a prostor na stěně ozvláštnit přidáním detailů, jako jsou police na knihy, velký obraz nebo nástěnné svícny, aby stěna byla dominantou.

Pokud máte hodně prostoru:

pořiďte si více pohovek a uspořádejte je symetricky. Sedačka může fungovat také jako předěl mezi různými oblastmi v místnosti a vytvořit více zákoutí a oblastí pro relaxaci, čtení nebo konverzaci.

Netvoříte více míst k sezení:

ve velké místnosti použijte velkorysou pohovku v jedné části sezení, v další nabídněte pohodlná křesla v závislosti na tom, jak bude místnost využívána a jak „zaplněný“ chcete, aby prostor působil.

7 chyb v uspořádání pohovky
7 chyb v uspořádání pohovky

Zapomeňte na pravidla:

úspěšní lidé jsou ti, kteří porušují pravidla, takže pokud se zamilujete do vintage pohovky, neváhejte a zařaďte ji do vašeho uspořádání!